Muis bakt brood

 

Muis is in de keuken.

Ze heeft een pannetje melk zachtjes op het vuur gezet.

De melk mag niet warmer worden dan haar eigen huid.

Als de melk de goede temperatuur heeft,

giet Muis de melk in een schaaltje.

Daar brokkelt ze voorzichtig de gist in.

 

Voorzichtig roeren,

tot de gist is opgelost.

Muis denkt , makkelijk toch.

Muis strooit bloem op het aanrecht.

Ze doet er een beetje zout op en mengt dit heel goed,

want gist en zout tegen elkaar, dat gaat fout.

 

In de berg bloem maakt ze nu een kuiltje,

en giet in het kuiltje een beetje melk.

Muis roert de bloem door de melk.

Voorzichtig, anders spat ’t van het aanrecht af.

Muis doet elke keer een beetje melk bij de bloem,

tot het een flinke bonk deeg is.

 

En dat gaat Muis goed kneden.

Tot het deeg mooi glad en soepel is.

Muis had van te voren al een blik ingesmeerd met boter,

daar legt ze nu het deeg in een rolletje in.

En zet het blik in het raamkozijn.

Zo, dat kan een uurtje of twee staan.

 

Na de twee uurtjes pakt Muis het blik uit het kozijn

en zet het een half uurtje in een goed voorverwarmde oven.

Ruik je het al.....mmmmmmm zo lekker.

Muis laat het brood afkoelen.

 

Ze snijd een kontje af en doet er boter op.

En Muis doet er suiker op.

Dat is zo lekker,

een kontje brood met boter en suiker.

Pas op Muis, dat is heet.

Te laat, nu heeft Muis haar tong verbrand.

Au.