Recepten
Deze recepten heb ik samengesteld, omdat ik zelf niet alles kan en mag eten.
Ik heb een aantal allergieën en ben voor verschillende producten overgevoelig.
Nadat ik het recept in elkaar had gezet en zelf uit had geprobeerd, heb ik ze hier op de website gezet.
Deze voeding heeft verder niets met mijn proteïne C deficiëntie te maken.
Later wil ik wel vertellen wat dit inhoud en welke nadelen ik ervan ondervind.
Ik wens je veel succes met het uitproberen van de recepten.
De recepten heb ik grotendeels geen zout in gebruikt, maar er kan natuurlijk wel zout in als je dat wil.
🫕 Zoutarme Hachee met Stoofpeertjes
👩🍳 Voor 2 personen
(restje kan altijd in de vriezer)
🧅 Ingrediënten – HACHEE
- 300–400 g rundvlees (sucade, riblappen of magere stooflap)
- 2 flinke uien, in halve ringen
- 1 eetlepel olijfolie of roomboter
- 1 laurierblad
- 2 kruidnagels
- 1 theelepel azijn (appelazijn of gewone natuurazijn)
- ½ theelepel kaneel of een snufje nootmuskaat (optioneel)
- Versgemalen peper
- Eventueel: 1/2 bouillonblokje (zoutarm of natriumvrij)
- 300 ml water
🍐 Ingrediënten – STOOFPEERTJES
- 4–6 stoofpeertjes (bijv. Gieser Wildeman)
- 250 ml water
- 1 kaneelstokje of 1 theelepel kaneelpoeder
- Sap van een halve citroen (tegen het bruinen)
- Eventueel: paar druppels zoetstof naar smaak (Stevia of iets anders dat je verdraagt)
🔪 Bereiding – HACHEE
- Snijd het vlees in blokjes, en bak het in de olie of boter rondom bruin.
- Voeg de uien toe en bak die glazig tot goudbruin.
- Voeg water, azijn, laurierblad, kruidnagels en (eventueel) kaneel toe.
- Breng aan de kook, draai het vuur laag, en laat 2 tot 2,5 uur sudderen met de deksel op de pan.
- Proef na 2 uur en voeg eventueel wat extra peper toe. Liever geen zout? Dan kun je een klein beetje mosterd of een kneepje citroen gebruiken voor extra smaak.
- Wil je het wat dikker? Bind het dan met een beetje aardappelzetmeel opgelost in koud water (géén bloem of maïzena dus).
🍐 Bereiding – STOOFPEERTJES
- Schil de peren, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis.
- Zet ze in een pannetje met water, kaneel en citroensap.
- Breng aan de kook en laat 1 tot 1,5 uur zachtjes pruttelen tot ze mooi roodbruin zijn.
- Wil je ze iets zoeter? Voeg op het einde een paar druppels vloeibare zoetstof toe.
🥔 Serveer met:
- Aardappelpuree (zelfgemaakt zonder melk, of met een scheutje plantaardige melk)
- Wat gekookte worteltjes of spruitjes erbij als extra groenten
een goeie uitsmijter....
🥪 Wat jij nu gaat maken (of al aan het maken bent):
-
Twee zelfgebakken boterhammen
→ Dat alleen al verdient een slow clap 👏 – niets zo lekker als eigen brood. -
Gebakken eieren
→ Dooiers zacht? Of lekker doorbakken? Jij kiest! -
Gesmolten kaas
→ Die smelt zo mooi over het ei heen... instant comfort food. -
Verse tomaat & komkommer
→ Frisse tegenhanger, maakt het licht en knapperig. -
❌ Geen ham? Geen probleem.
→ Je mist niets — je maakt gewoon de vegetarische luxe-variant.
🔥 Serveer ‘m zo:
-
Brood op een bord
-
Kaas erop (eventueel even laten smelten)
-
Eieren bakken en erover leggen
-
Tomaat & komkommer ernaast of erbovenop
-
Snufje zout en peper — en als je wilt, een drupje olijfolie of mosterd
Resultaat?
Een bordje dat zegt:
“Ik heb aandacht voor mezelf. En voor smaak.”
stoompannetje....
1) Groente kiezen (uit vriezer)
Goede stoom-groenten (alles mag door elkaar):
-
Sperziebonen (8–10 min)
-
Bloemkoolroosjes (6–8 min)
-
Wortel in plakjes (8–10 min)
-
Broccoli (5–7 min)
-
Doperwten liever niet i.v.m. je allergie
-
Spinazie (stomen kan, maar roerbak meestal fijner: 3–4 min)
2) Aardappels
-
In blokjes: 12–15 min stomen (of gewoon koken in water 10–12 min).
-
Tip: na het garen even droogstomen en opschudden → luchtig en lekker.
3) Smaak zonder “verboden” spul
-
Scheutje olijfolie of klontje boter
-
Zout met beleid, flink peper
-
Kruiden: peterselie, selderijblad, bieslook, tijm, laurier (geen paprikapoeder)
-
Fris: kneepje citroen of scheutje azijn
-
Hartig: teentje knoflook (mee laten trekken in de stoom of achteraf erdoor)
4) Eiwit erbij (als je vlees hebt/niet)
-
Rundvlees (resten shoarma?): snel aanbakken 3–5 min, dan pas kruiden.
-
Ei: 2 eieren roeren met snufje zout/peper, in 3 min roerei maken.
-
Kaas: wat geraspte kaas over de hete groente/aardappel (smelt meteen).
-
Soja kan “net lukken” bij jou: alleen gebruiken als je het verdraagt.
5) Serveren
-
Aardappel + gestoomde groente in schaal → olie/boter + kruiden erover → eventueel ei/kaas/vlees erop. Klaar.
Kort, eenvoudig, voedzaam — en je blijft weg van alles waar je niet tegen kunt. Succes morgen; als je terug bent en je zegt welke groente het is geworden, geef ik je daar een mini-kruidenmixje bij. 🌿🍽️
Recept: Kardemom-melk (Indiase stijl, makkelijk thuis te maken)
Een verwarmend drankje dat helpt ontspannen en goed voor de spijsvertering is.
Ingrediënten
- 250 ml melk (of plantaardige melk)
- 2 à 3 kardemompeulen (groen) of een mespuntje poeder.
- ½ theelepel honing of suiker (optioneel)
- Klein snufje kaneel of kurkuma (optioneel)
Bereiding
- Kneus de kardemompeulen lichtjes zodat de zaadjes vrijkomen.
- Verwarm de melk in een pannetje en voeg de kardemom toe.
- Laat het zachtjes 5 minuten trekken (niet koken).
- Zeef de kardemom eruit, schenk de melk in een mok. De poeder er ook even uit zeven, dat proeft wat lekkerder.
- Voeg honing of suiker naar smaak toe, en eventueel een vleugje kaneel of kurkuma.
Resultaat: een zachte, kruidige melk die heerlijk is in de avond voor het slapen.
Brood bakken.
Vaak gebeurt het dat het best wel lukt om een brood te bakken, maaar, hoe komt het dan toch dat het brood zo laag blijft? En hoe komt het dan dat het brood zo kruimelt?
Ik geef je een oud recept, die bakkers zelfs nu niet meer gebruiken, omdat ze met broodverbeteraars en conserveringsmiddelen werken.
De broodverbeteraar van de molen, die heb je echt niet nodig.
Volg dit recept en je hebt een heerlijk brood. Het brood moet wel binnen 4 dagen op zijn, of doe een deel in de vriezer om het later te gebruiken. De gist is bij de molen verkrijgbaar.
De ingrediënten voor 1 brood zijn:
600 gram bloem
5 gram zout
3 eetlepels olie
1 theelepel eiwitpoeder
350 ml water of melk
15 gram verse gist.
Ik beschrijf de handelingen zoals een ouderwetse bakker het brood met de hand kneedt. En geef wel de tips erbij als je toch in de mengkom wil mengen.
Ik gebruik zelf een ijzeren broodbakblik, omdat de binnenkant van het blik en het brood goed heet wordt en het brood beter gaart. Om het blik in te smeren, neem ik boter.
Zorg ervoor, voordat je begint met mengen, dat alles op handwarme temperatuur is. Dus niet zo vanuit de koelkast ineens gaan mengen, want daar schrikt de gist van. Zet dus alles een half uurtje van te voren klaar. Mag wel alvast afwegen en afmeten, maar nog niet beginnen.
Als je melk hebt dan warm je die voorzichtig op tot handwarmte en haal m van het vuur af. Doe een beetje melk in een kom en verkruimel hierin de gist. De gist heel voorzichtig door de melk roeren, tot de gist is opgelost.
De bloem leg je op het aanrecht. Daar meng je de eipoeder en de zout heel goed doorheen. Pas op dat gist en zout elkaar niet direct aanraken, want dan schrikt de gist en doet niet meer wat moet doen.
Goed, je maakt van de bloem een mooie piramide en prik een gat in het midden. In dat midden giet je wat melk en roer je met je vinger door, tot de melk door de bloem zit.
Dan giet je het kommetje gist in het kuiltje waar je de melk ook in deed. De gist meng je ook voorzichtig door het meel. Langzaam doe je elke keer een beetje melk door de bloem en probeer dan het deeg te gaan kneden. Als alle melk erin zit, kneed je tot je een mooie niet kleverige bal hebt. Het deeg mag niet aan je handen blijven kleven, maar mag ook niet te hard aanvoelen. Dat is wel een dingetje om aan te wennen.
Het deeg leg je nu te rusten onder een vochtige theedoek. Minimaal een half uur.
In dat half uur kan je het bakblik even met boter insmeren.
Na dat half uur kneed je het deeg weer. Maak er een rol van in de lengte van je bakblik en doe die rol in je bakblik.
Nu kan het deeg mooi rijzen tot even over de rand.
Als je denkt dat het deeg ver genoeg is gerezen, zet dan je oven aan op 200 graden.
Als je oven is voorverwarmd, zet je midden in de oven, op het rek, voorzichtig je broodblik neer.
Het bakken duurt 30 minuten.
In die 30 minuten kan je een rekje neerzetten, waar je straks je brood op uitstort.
Na 25 minuten doe je even je oven open en besproei je het brood met wat water.
Dan nog 5 minuten bakken en je brood is klaar.
Stort hem op je rekje en laat je brood afkoelen.
Snij het brood niet te snel, want dan breekt het af en binnenin scheurt het.
Dus geduld hiermee.
Eet smakelijk.
Het eerste kontje is heel lekker met een beetje roomboter en suiker.
🥘 Hollandse runderstoof met korianderzaad
Ingrediënten
-
500 g runderlappen, in blokjes
-
2 uien, grof gesneden
-
2 wortels, in plakjes
-
2 laurierblaadjes
-
1 tl hele korianderzaadjes (licht gekneusd in vijzel)
-
2 kruidnagels
-
1 tl mosterd
-
1 el azijn of een scheutje natuurazijn
-
300 ml runderbouillon
-
1 el boter of reuzel
Bereiding
-
Verhit de boter/reuzel in een braadpan. Bak het vlees rondom bruin.
-
Voeg de uien toe en bak kort mee.
-
Roer de korianderzaadjes, kruidnagels en laurier erdoor.
-
Blus af met azijn en bouillon. Roer de mosterd erdoor.
-
Voeg de wortels toe. Breng aan de kook en zet daarna op een heel zacht vuur.
-
Laat 2 à 3 uur sudderen tot het vlees zacht is.
Lekker met aardappelpuree of gekookte aardappelen en wat rode kool of spruitjes.
Eikeltjes koffie maken
🌰 Eikeltjeskoffie maken
1. Zoeken & rapen
Ga het bos in en zoek mooie, bruine eikels die stevig aanvoelen. Vermijd groene of beschadigde eikels.
2. Schoonmaken
Thuis de eikels even wassen en drogen. Haal de dopjes eraf en kraak de schil om de binnenkant (de noot) eruit te halen.
🌰 Bitterheid eruit koken
-
Snijd de eikels in stukjes.
-
Doe ze in een pan met ruim water.
-
Breng aan de kook en laat 15 minuten koken.
-
Giet af, doe er vers water bij en herhaal dit 2 à 3 keer.
→ Proef een klein stukje: als het niet meer sterk bitter smaakt, is het goed.
🌤 Drogen in de oven
-
Spreid de stukjes uit op een bakplaat met bakpapier.
-
Zet de oven op 90–100 °C (lage temperatuur).
-
Laat de stukjes 1 tot 2 uur drogen, tot ze echt helemaal droog en hard zijn.
→ Af en toe even omscheppen helpt.
🔥 Roosteren
-
Zet de oven wat hoger: 180–200 °C.
-
Rooster de droge stukjes 10–15 minuten, tot ze mooi donkerbruin zijn en een beetje nootachtig ruiken.
→ Let goed op: ze mogen donker, maar niet zwart worden.
Daarna kun je malen en zetten zoals gewone koffie. ☕💛
Spitskool met een Twist
-
½ prei
-
½ appel
-
roomboter om in te bakken
-
gember, 1 mespuntje
-
komijn, 1 mespuntje
-
basilicum, ½ theelepel
-
bieslook, 1 theelepel
-
spitskool
Bereiding:
-
Bak de prei en appel zachtjes in de roomboter.
-
Voeg gember, komijn, basilicum en bieslook toe. Laat dit 10 minuten zachtjes bakken.
-
Voeg daarna de spitskool toe. Deksel op de pan en nog 10 minuten zachtjes laten staan op de plaat of een zacht vuurtje. ik heb het gegeten met een burger en gekookte aardappeltjes.
🌿 Pannenkoekjes voor Anja-roti
Ingrediënten (basis)
- 200 g bloem (tarwe of spelt, wat jij verdraagt)
- 150 ml lauwwarm water
- snufje zout
- 1 el olie
🔹 Variant 1 – met ei
- Voeg 1 ei toe aan het deeg.
- Hierdoor wordt het luchtiger en steviger tegelijk.
- Deeg 30 minuten laten rusten, dan uitrollen en bakken in een droge koekenpan.
🔹 Variant 2 – met gist
- Voeg ½ zakje gedroogde gist toe aan de bloem.
- Gebruik iets minder water (± 125 ml) en laat het deeg 1 uur rijzen onder een doek.
- Daarna uitrollen en bakken. Resultaat: meer “broodachtig” en luchtig.
Voor de vulling
- 300 g kalkoenfilet, in stukjes
- 1 ui, fijn gesneden
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 stukje verse gember, geraspt (optioneel)
- 1 el jouw eigen kerriepoeder (zonder paprika)
- 1 tl kurkuma (geeft kleur en is zacht voor je lijf)
- 1 bouillonblokje (zoutarm of zelfgemaakt) + 200 ml water
- 2-3 aardappelen, in blokjes (voorgekookt)
- 200 g kousenband (als je die vindt, anders sperziebonen)
➡️ Fruit ui, knoflook, gember. Voeg kalkoen toe, bak kort aan. Strooi kruiden erover. Voeg bouillon en aardappelblokjes toe, laat zachtjes pruttelen tot alles gaar is. Groenten de laatste 10 minuten mee laten stoven.
Serveren
Leg een pannenkoekje op het bord, schep er wat van de kalkoen-groentemix op en vouw dicht. Eet met je handen, net zoals bij echte roti 😉.
Zo heb je de smaak van roti maar dan zonder het maïsmeel en zonder paprikapoeder. Helemaal afgestemd op jouw lijf. 🌿✨
🌿 Anja’s Roti-kruidenmix (zonder paprika)
Maak een potje en gebruik naar smaak (± 1 el per gerecht).
- 2 el kurkuma (geeft kleur & zachte smaak)
- 2 el komijnpoeder
- 2 el korianderpoeder
- 1 el mosterdzaad (gemalen)
- 1 el venkelzaad (gemalen, of fijn vijzelen)
- 1 el gemberpoeder
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl kaneel (heel klein beetje voor warmte, mag ook weggelaten)
Optioneel: een snufje nootmuskaat of karwij, als je dat lekker vindt.
🌿 Vegetarische Anja-roti
(voor 2 personen)
Voor de pannenkoekjes
Gebruik je eigen recept (met ei of gist).
Voor de vulling
- 200 g linzen (rode of gele, snel gaar; of bruine voor wat steviger)
- 1 ui, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 stukje gember, geraspt (optioneel)
- 1-2 el van jouw kruidenmix
- 1 bouillonblokje (zoutarm of zelfgemaakt)
- 2 aardappelen, in blokjes (eventueel even voorkoken)
- 200 g kousenband (of sperziebonen)
- 1 tomaat, in blokjes (mag ook uit blik, zonder paprika erbij)
- 1 el olie of een klein klontje boter
Bereiding
- Fruit ui, knoflook en gember in de olie.
- Kruidenmix erbij en kort meebakken (dan komt de geur vrij).
- Linzen toevoegen, samen met bouillon en tomaat. Laat zachtjes pruttelen tot de linzen bijna gaar zijn.
- Aardappelen en kousenband erbij, verder gaar laten koken.
- Proef: eventueel een scheutje citroensap toevoegen voor frisheid.
Serveren
Met jouw pannenkoekjes serveren, net als de vleesschotel.
Zo heb je een volwaardige maaltijd zonder vlees, maar nog steeds die rijke, kruidige roti-smaak. Linzen geven je bovendien fijne eiwitten en vezels 🌿.
Ingrediënten (voor 2–3 pannenkoeken)
- 125 g volkoren meel (of half volkoren, half wit)
- 250 ml halfvolle melk
- 1 ei
- 1 tl kaneel
- 1 tl bakpoeder (maakt ze luchtiger)
- 1 el zonnebloemolie of vloeibare margarine (voor het bakken)
Voor de topping
- 1 hand aardbeien of blauwe bessen (mag ook een mix zijn)
- ½ banaan in plakjes óf dunne partjes appel
- 100 ml slagroom zonder suiker (zelf opkloppen met een beetje zoetstof, bijvoorbeeld stevia of erythritol)
Zo maak je het
- Meng meel, kaneel en bakpoeder in een kom.
- Klop melk en ei erdoor tot een glad beslag.
- Verhit wat olie in de koekenpan.
- Bak de pannenkoeken goudbruin aan beide kanten.
- Leg ze op een bord, schep er fruit bovenop.
- Spuit of schep er wat opgeklopte slagroom bij.
Tip:
Als je appel meebakt, krijg je een extra zoete geur en smaak zonder suiker. Je kunt de appelplakjes gewoon op het beslag leggen terwijl de pannenkoek bakt.
Hartige pannenkoek met kaas en champignons
Ingrediënten (voor 2–3 stuks)
- 125 g volkoren meel (of half volkoren, half wit)
- 250 ml halfvolle melk
- 1 ei
- Snufje peper
- 1 el zonnebloemolie of vloeibare margarine (voor het bakken)
- 75 g geraspte 30+ kaas
- 100 g champignons, in dunne plakjes
- Eventueel een beetje bieslook of peterselie voor de kleur
Zo maak je het
- Maak het beslag zoals bij de zoete versie (zonder kaneel en bakpoeder, dat mag wel maar hoeft niet).
- Verhit een beetje olie in de pan en bak de champignons tot ze licht bruin zijn. Haal ze uit de pan.
- Giet een soeplepel beslag in de pan, verdeel direct wat champignons erover en bestrooi met geraspte kaas.
- Bak de pannenkoek goudbruin aan beide kanten, zodat de kaas smelt.
- Serveer warm, eventueel met een beetje fijngesneden bieslook of peterselie.
Lekker met vis en pasta of rijst.
en wil je helemaal koolhydratenvrij, kan er linzen ook bij.
Venkel & wortel gestoofd – mild en buikvriendelijk
-
1 venkelknol, in dunne reepjes
-
2 wortels, in halve plakjes
-
Klein klontje boter of scheutje olijfolie
-
Snufje zout
-
Scheutje water of natriumarme groentebouillon
Bereiding:
-
Verhit de boter/olie op laag vuur.
-
Voeg venkel en wortel toe, bak zachtjes 2-3 minuten.
-
Voeg een scheutje water of bouillon toe, deksel op de pan.
-
Laat 15-20 minuten stoven op laag vuur tot alles zacht en zoet is.
-
Eventueel op het eind een klein kneepje citroensap voor frisheid.
Variatiehint:
Voeg in stap 2 een klein snufje dille, venkelzaad of peterselie toe voor extra aroma, maar houd het subtiel zodat het mild voor je darmen blijft.
Bruine bonensoep
Ingrediënten:
-
1 eetlepel roomboter
-
1 kleine ui, gesnipperd
-
1 eetlepel bloem
-
500 ml bouillon (rund of groente, wat je in huis hebt)
-
1/2 pot bruine bonen (uitgelekt en afgespoeld)
-
1 theelepel tijm
-
1 eetlepel fijngesneden peterselie
-
1 eetlepel bieslook (vers of diepvries)
-
Peper en zout naar smaak
Bereiding:
-
Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur.
-
Fruit de ui rustig aan tot hij zacht is, niet bruin.
-
Strooi de bloem erbij en roer goed door. Laat dit een minuutje garen tot het naar een koekje begint te ruiken.
-
Giet langzaam de bouillon erbij, al roerend, zodat er geen klontjes ontstaan.
-
Laat dit een paar minuten zachtjes koken tot het een lichtgebonden soepje is.
-
Doe de bruine bonen erbij en laat het geheel goed warm worden.
-
Voeg de tijm, peterselie en bieslook toe.
-
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer met:
Een eenvoudige boterham, licht besmeerd of gewoon zo.
En een klein momentje stilte bij de hap.
Zachte kippensoep met kalkoen
Zonder kip, met een glimlach. Voor 2–3 porties.
Ingrediënten:
-
1 klein stukje kalkoenfilet (100–150 g), in blokjes
-
1/2 liter water (of meer als je soepiger wil)
-
1/2 bouillonblokje (rund of groente – zonder kip!)
-
1 klein stukje paprika (in kleine blokjes)
-
1 stukje courgette (in halve maantjes of blokjes)
-
1 handje fijne soepgroenten (of een restje wortel/prei, als je dat hebt)
-
Eventueel wat vermicelli of een lepel rijst
-
Beetje peterselie (vers of gedroogd)
-
Klein kneepje citroensap of snufje peper (voor wie wil)
Zo maak je het:
-
Zet het water op en voeg het bouillonblokje toe. Laat dit rustig warm worden.
-
Voeg de kalkoenblokjes toe en laat zachtjes koken tot ze gaar zijn (±10 minuten).
-
Voeg nu de paprika, courgette en soepgroenten toe. Laat dit nog eens 5–10 minuutjes zachtjes pruttelen.
-
Voeg eventueel vermicelli of wat rijst toe en laat koken tot het gaar is.
-
Proef de soep: wil je iets frisser? Dan een kneepje citroen. Iets kruidiger? Dan een snufje peper of nootmuskaat.
-
Bestrooi met een beetje peterselie voor het serveren.
Deze soep kun je in een klein pannetje maken, en hij is ook heel geschikt om een portie van te bewaren. Je kunt hem zo licht of stevig maken als je wil — en hij is heerlijk om ’s avonds rustig op te lepelen met een boterham erbij.
Courgetteschotel met rundergehakt (glutenvrij & diabetesvriendelijk)
Intro:
Deze courgetteschotel met mager rundergehakt is een heerlijke, lichte en voedzame maaltijd met weinig koolhydraten en zonder gluten. Perfect voor wie gezond wil eten zonder in te leveren op smaak en verzadiging. Lekker met een frisse salade erbij!
Ingrediënten (voor 3-4 personen):
-
2 middelgrote courgettes
-
1 ui, fijngesnipperd
-
2 teentjes knoflook, fijngehakt
-
300 gram mager rundergehakt
-
200 gram magere hüttenkäse of ricotta
-
2 eieren
-
50 gram geraspte oude kaas (zoals Parmezaan)
-
Verse kruiden naar smaak (peterselie, tijm of basilicum)
-
Peper en zout naar smaak
-
1 eetlepel olijfolie
Bereiding:
-
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht).
-
Snijd de courgettes in dunne plakjes.
-
Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook zachtjes tot ze glazig zijn.
-
Voeg het rundergehakt toe en bak rul en gaar. Breng op smaak met peper, zout en kruiden.
-
Meng in een grote kom de eieren, hüttenkäse (of ricotta), geraspte kaas, en het gehaktmengsel.
-
Vet een ovenschaal licht in.
-
Leg een laag courgetteplakjes in de schaal, schep hier een deel van het kaasmengsel op. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn, eindig met een laag courgette.
-
Bak de schotel ongeveer 30-35 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin en stevig is.
-
Laat even afkoelen voor het serveren.
Uitleg:
Deze courgetteschotel combineert mager rundergehakt met ei, hüttenkäse en kaas voor een eiwitrijke, koolhydraatarme maaltijd die glutenvrij is. Het gerecht is licht, smaakvol en voedzaam — ideaal voor een diabetesvriendelijke leefstijl.
Ovenschotel met sperziebonen, rundergehakt en aardappelschijfjes
Ingrediënten (voor 2 personen):
-
200 g sperziebonen (vers of diepvries)
-
150 g rundergehakt
-
1 kleine ui (optioneel)
-
300 g gekookte aardappelschijfjes
-
1 ei
-
Scheutje crème fraîche of melk (of haverroom)
-
Geraspte kaas ( bijvoorbeeld belegen of jong belegen)
-
Snufje zout, peper en eventueel wat nootmuskaat
Bereiding:
-
Sperziebonen 5–8 minuten koken en afgieten.
-
Rundergehakt rul bakken (eventueel met ui).
-
Ei loskloppen met crème fraîche of melk en wat kruiden.
-
Meng sperziebonen en gehakt in een ovenschaal.
-
Verdeel de aardappelschijfjes eroverheen.
-
Giet het ei-roommengsel over de schotel.
-
Bestrooi met geraspte kaas.
-
Bak 25 minuten op 200 graden, tot het mooi kleurt.
Opmerking: Je kunt ook haverroom gebruiken i.p.v. melk of crème fraîche.
🌼 Havermoutpap zonder suiker (Anja-versie)
Ingrediënten (voor 1 persoon):
-
3 eetlepels havervlokken
-
200 ml water of ongezoete havermelk
-
Klein snufje kaneel
-
Eventueel: een klontje roomboter of scheutje room voor zachtheid
Bereiding:
-
Doe de havervlokken met het water of de melk in een pannetje.
-
Breng langzaam aan de kook, goed roeren.
-
Laat 5–10 minuten zachtjes koken tot het een papje wordt.
-
Voeg op het eind de kaneel en eventueel een klontje roomboter toe.
Tip: Wil je het iets zoeter maken zonder suiker? Dan kun je wat gekookte pompoen of een paar rozijntjes meekoken — alleen als je die goed verdraagt natuurlijk.
🍮 Vla zonder maïs en zonder suiker
(Pompoenvla met vanille en kaneel)
Ingrediënten (voor 2 kommetjes):
-
200 ml haverroom of rijstroom (ongezoet)
-
100 g gare pompoen (bijv. uit de vriezer of oven, gepureerd)
-
½ theelepel vanillepoeder of het merg van een vanillestokje
-
Snufje kaneel
-
1 theelepel arrowroot of aardappelzetmeel (optioneel: voor wat extra binding)
-
Eventueel: drupje stevia of halve theelepel tagatose als je het iets zoeter wilt
Bereiding:
-
Verwarm de haverroom met de pompoenpuree in een pannetje op laag vuur.
-
Roer goed tot het een glad mengsel is.
-
Voeg vanille en kaneel toe.
-
Bind eventueel met wat arrowroot of aardappelzetmeel (losgeroerd in een lepeltje koud water).
-
Laat even zachtjes doorkoken tot het dikker wordt.
-
Proef of je een drupje zoet nodig hebt.
-
Laat afkoelen en zet in de koelkast.
Resultaat: Een zachte, lichtzoete, romige pap die lijkt op vla — warm of koud te eten.
🍌 Zomervla met banaan en vanille (zonder suiker, zonder maïs)
Ingrediënten (voor 1–2 kommetjes):
-
1 rijpe banaan
-
150–200 ml haverroom of rijstroom (ongezoet)
-
½ theelepel vanillepoeder of het merg van een vanillestokje
-
Klein snufje kaneel
-
Eventueel een klein kneepje citroensap (houdt het fris)
Bereiding:
-
Prak de banaan goed fijn of pureer met een staafmixer.
-
Verwarm de haverroom zachtjes in een pannetje.
-
Roer de banaan, vanille en kaneel erdoor.
-
Laat een paar minuten zachtjes doorkoken en goed roeren — het wordt vanzelf wat dikker.
-
Laat afkoelen en zet in de koelkast.
Resultaat: een zachte, romige vla met een hint van banaan en vanille. Lekker als toetje of tussendoor.
Makkelijke slamix met biefstuk en kaas
Een frisse, goed te verdragen salade voor op een zomerdag.
Lekker met een beker melk erbij, en zonder brood als het een koolhydraatrijke dag is.
Wat heb je nodig:
– Handje baby-sla
– Stukje komkommer (in plakjes of blokjes)
– Een paar tomaatjes (bijv. cherrytomaatjes, gehalveerd)
– Klein plakje kaas, in stukjes gesneden
– Gaar biefstukje in reepjes (of kip, als je dat liever eet)
– Een paar walnoten, grof gebroken
– Wat citroensap of een drupje olie als dressing
Zo maak je het:
Doe alles samen in een kom of op een bord.
Meng rustig door elkaar.
Citroensap eroverheen sprenkelen (of olie, als je dat prettiger vindt).
Eventueel wat peper erover, maar hoeft niet.
Serveer met een beker koude melk.
En eet rustig op, het is een maaltijd waar je blij van wordt. 🥰
🥗 Zomerse quinoasalade met linzen en witte boontjes
Een voedzame, zachte salade zonder erwtjes – met liefde samengesteld
Ingrediënten (voor 2 porties):
– 75 g quinoa (ongekookt)
– 1 klein blikje linzen (uitgelekt en afgespoeld)
– 1 klein blikje witte boontjes (zoals cannellini of limabonen)
– 1 handje cherrytomaatjes, gehalveerd
– ¼ komkommer, in blokjes
– ½ rode paprika (alleen als je die goed verdraagt), in reepjes
– Verse bieslook of peterselie (fijngehakt)
– Optioneel: zachte feta of geitenkaasblokjes
– Optioneel: gegrilde courgette of een schepje maisvrije groentenmix
Voor de dressing:
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 eetlepel citroensap of zachte witte wijnazijn
– Snufje zout en een vleugje zwarte peper
– Eventueel een beetje mosterd zonder E620 of geurstoffen
Bereiding:
-
Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat goed afkoelen.
-
Meng in een grote kom de quinoa met de linzen, witte boontjes, tomaatjes, komkommer en (als je wilt) de paprika.
-
Voeg de verse kruiden toe.
-
Klop de dressing los in een kommetje en meng door de salade.
-
Voeg als laatste de feta of courgette toe, als je die gebruikt.
-
Laat eventueel even intrekken in de koelkast voor extra smaak.
Tip van Muisje:
Deze salade is lekker als lunch of lichte avondmaaltijd, en ook fijn om mee te nemen.
Zonder erwtjes, zonder zorgen — gewoon voedzaam en zacht.
🧄 Anja’s zachte knoflooksaus (zonder poespas)
Ingrediënten:
-
2 à 3 teentjes verse knoflook
-
2 à 3 eetlepels volle Griekse yoghurt of volle kwark
-
1 eetlepel mayonaise (kan ook yoghurt zijn als je geen mayo wilt)
-
Klein beetje citroensap (vers of uit een flesje)
-
Beetje zout
-
Optioneel: klein snufje peper of verse peterselie
Zo maak je het:
-
Pel de knoflook en rasp of pers de teentjes héél fijn (hoe fijner, hoe zachter van smaak).
-
Meng in een kommetje de yoghurt, mayonaise, en citroensap.
-
Roer daar de knoflook doorheen en voeg een snufje zout toe.
-
Laat het even staan (10-15 minuten) zodat de smaken kunnen mengen.
-
Proef! Vind je het te scherp? Voeg dan wat extra yoghurt toe. Vind je het te zacht? Een mini-kneepje citroen of een halve teen knoflook erbij.
📝 Tips voor jou:
-
Als je het nóg zachter wil maken: gebruik milde yoghurt of meng met een scheutje melk.
-
Verse knoflook kan pittig zijn. Eén teentje is vaak al genoeg. Begin met minder — je kunt altijd wat toevoegen.
-
Wil je het bewaren? In de koelkast blijft het 2 dagen goed.